Zmeny v kompetenčnom zákone sa zrejme prerokujú až v septembri

09.08.2012 Bratislava

Bratislava 9. augusta (TASR) - Novela zákona o sociálnom poistení, bude zrejme posledným bodom prebiehajúcej 6. schôdze Národnej rady (NR) SR. "Pre nás je priorita, aby sme sociálny zákon schválili. Potom budeme aj s opozíciou diskutovať o tom, či by sme neukončili túto schôdzu a tie body, ktoré nie sú prerokované, by boli preložené na septembrovú schôdzu," povedala dnes predsedníčka poslaneckého klubu Smer-SD Jana Laššáková.

Predstavitelia opozície naznačujú, že s takýmto návrhom by nemal byť problém. Ak návrh na ukončenie schôdze príde, Igor Matovič (OĽaNO) aj Pavol Hrušovský (KDH), avizujú konštruktívny prístup. "Je leto, sú plánované dovolenky a aj keď nechcem uprednostňovať tieto dôvody pred rokovaním parlamentu, z ľudského hľadiska je treba rešpektovať isté nároky na oddych poslancov," vysvetlil Hrušovský.

Rokovanie o zmenách v zákone o sociálnom poistení začalo ešte v rozprave k návrhu na skrátené legislatívne konanie a trvá už viac ako týždeň. Opozičná SDKÚ-DS v snahe zabrániť prijatiu novely v dôchodkovom systéme napríklad predlžovala rokovanie aj čítaním mien z petície proti zmene výšky odvodu do druhého dôchodkového piliera. V posledných dňoch sa už do diskusie menej zapájali nielen predstavitelia vládneho Smeru-SD, ale aj poslanci z Mostu-Híd a KDH. "Nemá význam ťahať ďalej čas. Keby sme videli napríklad, že sú potrebné tri dni, aby stihli termín, tak by to malo význam. Ale takto, nie," vysvetlil predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

Program Národnej rady SR dnes bude pokračovať poobede hodinou otázok a následne rozpravou k novele zákona o sociálnom poistení, do ktorej je prihlásených ešte desať poslancov. "Zatiaľ neuvažujeme nad tým, že by sme mali nočné rokovania. Rokuje sa s opozíciou, aby sa predložili pozmeňujúce návrhy, ale aby sa tá rozprava trošku skrátila. Myslím si, že zajtra (10.8.) by sme to už možno mohli ukončiť," priblížila Laššáková.

Ak by novela zákona o sociálnom poistení bola skutočne posledným bodom programu, na septembrovú schôdzu by sa presunuli napríklad aj zmeny v kompetenčnom zákone. Ten okrem iného rozdeľuje právomoci vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny do viacerých rezortov. Vláda totiž nepočíta s týmto postom, ktorý v minulom kabinete Ivety Radičovej zastával Rudolf Chmel (Most-Híd).

Parlament sa pravdepodobne nebude na svojej aktuálnej schôdzi zaoberať ani 16 poslaneckými návrhmi zákonov. Medzi nimi je návrh OĽaNO, ktorý má zmierniť zákon o štátnom občianstve, alebo zabezpečenie lepšej ochrany občanov pred použitím informačno-technických prostriedkov (ITP), o ktoré sa snaží SDKÚ-DS.
 

Vyberte región